Hallal kapcsolatos receptek s dolgok
bb 2006.09.13. 16:30
Imdunk horgszni s persze enni a halat, ez s majd mg "ezerves gyjtemny" sokat kiprbltunk, mg egyben sem csaldtunk! Mindenkinek ms a szjze.
HAL RECEPT-GYJTEMNYEM /A teljessg ignye nlkl/
"Tbbfle halat tiszttunk meg s vgunk darabokra. Beszzuk. Elszr a fejet, uszonyokat s gerincet fzzk meg felaprtott hagymval kt liter vzben. Lassan fzzk 40-50 percig, mikzben megszrjuk piros paprikval. Ezutn kivesszk az eddig fztteket s beletesszk a szott rtkes halrszeket s az ikrt. Zldpaprika, paradicsom, tlen 2 kanl lecs jn mg hozz. Hsz perc mlva tlalhatjuk is."
1 kg tbbfle hal, 2 srgarpa, 1 petrezselyemgykr, 1 vrshagyma, 1 karalb, 1 zeller, s. A halat megtiszttjuk, sszedaraboljuk, beszzuk. Mg a hal a sban ll, megfzzk a zldsget, amikor megpuhult, kevs zsemleszn rntst ksztnk, a levvel feleresztjk. Tesznk bele nhny babrlevelet s zls szerint ecetet. Ha forr, beletesszk a halat s lassan fzzk, kavarni nem szabad.
2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, faroknyl, 300 g vrshagyma, 300 g zldpaprika, 50 g s, 50 g fszerpaprika, 1 db paradicsom, cseresznyepaprika, fokhagyma, bors, kmny. "A megtiszttott halat feldaraboljuk, leszzuk. A fejekbl s a farokrszekbl szeletelt vrshagymval, paprikval, paradicsommal nagy lngon alaplevet ksztnk. Fzs kzben megszzuk s cseresznyepaprikt tesznk bele. Amikor elkszlt, megfelel lbasba beleszrjk, zls szerint ttrjk. Hozzadjuk az elksztett halszeleteket, tetejt megszrjuk fszerpaprikval, zls szerint fokhagymval, borssal, kmnnyel zestjk s lass tzn kszre fzzk. "
75 dkg-nyi pontyikra, 1 fej hagyma, 2 szl srgarpa, 2 szl petrezselyemgykr, 2 pohr tejfl, 3 dl fehrbor, bors, s, babrlevl, ecet. A srgarpbl, a gykrbl, a hagymbl babrlevllel, trtt borssal, sval zldsglevest fzk. A zldsg megpuhulsa utn hozzadom az ikrt s tovbb fzm. Belekeverem a tejflt, a bort. Szom s ecettel zestem. Pirtssal tlalom.
1 ponty feje, farka s ikrja, 1 fej hagyma, 2 szl srgarpa, 2 szl petrezselyemgykr, 2 ek. tejfl, 1 babrlevl, vaj, pirospaprika. A hal alkotrszeit ss vzben megfzm, srgarpval, a gykrrel, a babrlevllel, sval. A zldsg megpuhulsa utn vkony vajas, hagyms rntssal berntom. Belekeverem a tejflt. A levesestlba csak a l s az ikra kerl. Pirtott zsemlekockval tlalom.
Halszl fstlt szalonnval
1,5-2 kg vegyes hal, legyen benne ponty is, 15 dkg fstlt szalonna, 2-3 fej hagyma, 7 evkanlnyi piros paprika, 2 kisebb krumpli, 2-3 csves paprika, 1 doboz sritett paradicsom (70 g), s. Ezt a finom halszlevet htfajta halbl fzm, aprincskbl, nagyobbakbl, ahogy sokan itt a Tr-Tisza kzben szoktk. Ha megtehetjk, felttlenl legyen benne trpeharcsa is. Az apr halakat a nagyobbak fejeivel s farkaival ptolhatjuk. A bogrcsba fstlt szalonnadarabokat aprtok, olyat, melyrl lekapartam a paprikt, jl kistm s kt-hrom fej aprra vgott hagymt hervasztok benne. Szrok r egy evkanlnyi pirospaprikt, el kavarom s hamar felntm kt-hrom liter vzzel. Kezdem az alaplevet. A lbe hrom-t ledarlt apr halat vagy halfejeket, - farkokat, egy jkora krumplit, kt-ngy csves paprikt s egy kis doboz srtett paradicsomot teszek. Fl rig fzm. Ezutn a krumplit merkanlban szttrm. A vizet ptlom. Mikor forr, belerakom a mr beszott haldarabokat. Lassan fzm, vatosan meg-megkavarom s kstolgatom.
1 kg halcsont (ponty- s amurfej, farok, meg a filzsnl megmaradt gerinc) ha van harcsa, akkor az is, 1 szp keszeg, 1 kisebb krsz (aprhal), 3/4 kg vrshagyma, 2 kisebb krumpli, s, pirosparika, 2-3 db csves paprika, zsr vagy olaj. "A hagymbl 1 db-ot flreteszek, a tbbit felszeletelem s olajon megfuttatom. Hozzadom az aprhalat s a halcsontot. Addig prolom - vz nlkl, sajt levben - kevergets kzben amg a halhs nagyjbl le nem vlik a csontrl. Jn a pirospaprika hogy szp ers szne legyen. tforgatom s egy kevs vizet adok hozz. Szom j ersen. Csvespaprika, a megmaradt hagyma s a krumpli - majd felntm mg vzzel (az egszet kb. 10 cm-re lepje el, gyis sok elf belle). Fzm 2 rt, majd a vgn mg csinlok neki egy kis sznt pirospaprikbl s zsrbl. Az egszet jl tpasszrozom, majd az gy kapott alap lbe frissen belefzm a halak filjt s belssgt. Eddig fazkban csinltam mindent. Most merem t kisbogrcsba adagonknt."
A halszl humora
Erdsz bartunk mesli a kvetkez "megrz" trtnetet: Tli csaldos vadsztallkozt tartottak mg a hatvanas vekben. Szabadtzn fztk bogrcsban a frfiak a halszlt, kzben jkat iszogattak. Az asszonyok meg bent a hzban fztk a beleval tsztt. ltalban a frfiak szeretik az ersebb zeket, a nk pedig a szolidabbakat. gy aztn nmi cselhez kell folyamodniuk, hogy valahogy belecsempszhessk a mregers cseresznyepaprikt (mifelnk hosszks, oltri ers, kutyapcsnek, vagy macskapcsnek nevezett paprika a divatos). A mi Feri btynk is gy tett. Otthon a konyhban egy paprszalvtba csomagolta a "mrget", majd gyorsan zsebre vgta, mg mieltt a felesge szrevette volna. A bogrcsnl pedig odasettenkedett, hirtelen, de elegns mozdulattal bele zuttyantotta a paprikt a halszlbe, majd az immron res paprszalvtt visszahelyezte a pufajka zsebbe. gy ltszik, hogy ezt tbben megcsinlhattk, mert nagyon j, de mregers lett a halszl. Szinte csak a frfiak ettek belle, annyira ers lett. Este mg iszogattak, aztn mindenki nyugovra trt a vadszhzban. jjel, vagy inkbb hajnalban Feri bcsira rjtt a hasmens, elkezdett dolgozni a paprika. Felkapta a pufajkjt s kirohant a kis vadszhz mg. Elvgezte dolgt, majd eszbe jutott, hogy ki kne valamivel trlni. A pufajka zsebben kutatva megrlt a paprszalvtnak s kitrlte vele, hogy siethessen be a meleg vadszhzba. Ekkor hallatszott az a bizonyos ordts, amelyre nem csak a vendgek riadtak fel, hanem valsznleg az erd sszes vadja is. Fjdalmnak csillaptsra a legkzenfekvbb megoldst tallta ki: belelt a hba ....
/Egy kis kikapcsolds! Egy bartom kldte el nekem/
Halszl a magam mdjn (l tsztval)
1 kg pontyfej s farok, kt nagy fej hagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, (tlen ezek helyett 2 ek lecs), 3 ek paprika, cseresznyepaprika, s. Aki a levet szereti tsztval, vagy kenyrrel, annak ez a receptje. A legtbb kocsonyst anyag ezekben a rszekben tallhat. A fejekbl kipattintom a keserfogakat. A fejet, farkat az aprra vgott hagymval egytt 2 liter vzbe felteszem fni. Mikor forr beleteszem a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy huszont-harminc percnyi forrst kveten beleteszem a paprika msik felt s mg t percig forralom. Ftt halszltsztval, puha kenyrrel s a benne ftt cseresznyepaprikval tlalom.
1 kg halaprlk, 1,5 kg ponty, 0,5 kg aprhal (krsz, keszeg), 3 vrshagyma, 10 dkg des paprika, s, ers paprika. "A halat kibelezzk, megtiszttjuk a pikkelytl, szeletekre vgjuk, megszzuk. Bogrcsba, vagy leveses fazkba tesszk az aprra vgott hagymt, felntjk vzzel s tbb, mint fl rig fzzk. Ha megftt a hagyma, hozztesszk a halszeleteket a fejjel s a farkval egytt. Megpaprikzzuk, rvid ideig mg forraljuk, felntve annyi vzzel, amennyi levest akarunk. A hal nagyon hamar megf, keverni nem szabad, csak rzogatni. Csuszatsztval tlaljuk." s most jjjn pr recept a paprforma megtagadsra. (ugyanis a Duna mentn is fznek paszrozott halszlevet).
Fajszi halszl (egyszer mdon)
Fl kg aprhal, fl kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb), 5 dkg zsr, 3 nagy fej hagyma, 1 ek paprika, s, halszltszta. A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb.3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem az aprhalat s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom s lben megfzm a halszeleteket. A vgn belefzm a gyufatsztt s gy bogrcsostul tlalom.
1 kg halaprlk, 1,5 kg pontyszelet, 5 dkg zsr, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg leveszldsg, 50 dkg burgonya, 2 dl szraz fehrbor, 4 dl tejfl, 3 gerezd fokhagyma, s, erspaprika. A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom s a zsron megpirtom, meghintem a paprikval, s beleteszem a halaprlkot. Felengedem kb 3 liter vzzel. Beleteszem a paprikt, a paradicsomot, a leveszldsget, a cseresznyepaprikt. Mikor megftt, kiszedem a zldsget, a tbbit pedig tpaszrozom. Az gy nyert alap lbe beleteszem a ponty derk szeleteket, a feldarabolt burgonyt, a bort, a babrlevelet. Jl sszeforralom, kszre fzm. Tlalskor beleteszem a tejflt s a felkarikzott zldsget.
A tiszai halszl
1871-ben jelent meg Szegeden Rzi nni szakcsknyve, amely kzhrr teszi a "Halpapriks halszosan" nev telnek az elksztsi mdjt. Ennek, mrmint a "halszos mdnak..." a lnyege az, hogy minden hozzvalt egyszerre tesznk bele a bogrcsba.
A rgi tiszai halszlrecepteket megfigyelve szrevehet, hogy hajdann nem paszroztk t a levet, hanem a dunai mdhoz hasonlan ksztettk.
Tiszai halszlreceptek
Fl kg aprhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg des-nemes paprika, 2 dkg s, 1 cseresznyepaprika, 3 dl szraz fehrbor. A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, illetve a bort s mg t percig forralom.
"Vegynk kt kb. 2 kg-os pontyot, 5-6 db halfejet s 1 kg halbelssget. A kt halat lepikkelyezzk, felbontjuk, fejt levgjuk. Felszeletels utn beszzuk. A halfejeket 5-6 aprra vgott vrshagymval egytt kb. 1 rn keresztl b vzben megfzzk (s nlkl), majd a nagyobb csontokat eltvoltva tpaszrozzuk. Az gy kapott, nem valami bizalomgerjeszt lben feloldunk 4 db halszlkockt, tetszs szerint szzuk, paprikzzuk s felforraljuk. Mikor mr lobogva forr, beleengedjk a halszeleteket, 1/4 rig fzzk teljes lngon. (Egy evkanl ecetet tegynk a lbe, akkor nem f szt a hal!) Ezutn vatosan hozzadjuk az elre beszott haltejet s ikrt, majd mg 10 percig fzzk. Tlalskor zls szerint mg cseresznyepaprikt adhatunk hozz."
1 kg ponty, fl kg aprhal, 20 dkg hagyma, 3 ek szegedi paprika, 1 cseresznyepaprika, 1 dl szraz fehrbor (pl. rizling), s. A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. A pontyfejet, farkat s az aprhalakat a hagymval 3 liter vzbe felteszem fni, majd tpaszrozom. A levbe belerakom a pontyszeleteket, mikor forr beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, illetve a bort s mg t percig forralom.
1 kg ponty, fl kg fogas, fl kg harcsa, fl kg hagyma, 5 dkg paprika, 20 dkg zldpaprika, 10 dkg paradicsom, s. A halat kifilzem, darabokra vgom s a tejjel, vagy ikrval egytt beszva flreteszem. A halfejeket s a csontokat a vastag karikra vgott hagymval s sval kis lngon, 2 liter vzben, msfl rt fzm. A hallevet leszrm, elkeverem a pirospaprikval, beleteszem a halakat, a cikkekre vgott paprikt, a paradicsomot s mrskelt lngon fzm mintegy fl rt. Fzs kzben nem keverem meg, csak rzogatom, hogy a hal ne trjn ssze. gy mondjk, a halszl akkor j, ha a hvelyk-, s mutatujjunk kz vett gze mr ragacsos. Forrn, lehetleg bogrcsban tlalom.
1 db 1-1,2 kg-os ponty, fl kg aprhal (keszeg, krsz), vagy halfej s farok, 2 nagy fej hagyma, 2 zldpaprika, 2 paradicsom, 1-2 mk porospaprika (zls szerint), cseresznyepaprika, s. "A halat megtiszttjuk, alaposan megmossuk, lecsapjuk a fejt-farkt, a sznhst ujjnyi vastagra felszeleteljk, enyhn beszzuk s flretesszk (ha van ikrja vagy teje azt is a sznhshoz tesszk). A fejet s a farkat a megtiszttott, megmosott aprhalakkal egytt annyi vzzel ntjk le, hogy ellepje, beletesszk a megtiszttott, felkarikzott hagymt, kiss megszzuk s fed alatt lass tzn addig forraljuk, amg a hs teljesen lef a csontokrl (1-1,5 ra). Szitakanlon tszrjk, jl kinyomkodjuk a levt - de nem passzrozzuk ! - felforraljuk, elkeverjk benne a pirospaprikt, hozzadjuk a kicsumzott, karikra vgott zldpaprikt, a gerezdekre vgott paradicsomot, egy krmnyi cseresznyepaprikt s a beszott haldarabokat. Lass forralssal, csak rzogatva a lbast, tovbbi 10-15 percig fzzk. Azonnal tlaljuk."
"Tbbfle halat: harcst, kecsegt, pontyot, tokot kell vlasztani, megtiszttani, megmosni, s azutn flbontani (a flbontsnl vigyzzunk, hogy az epehlyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkeznk mind ngy fle hallal, elg hrom, st ktfle is: de lehet harcsbl, vagy pontybl magbl is zletes paprikst fzni. Bogrcsba vagy lbasba ntsnk 1-2 ujjnyi ss vizet, tegyk r a darabokra vgott halat azon vresen, de a bogrcsot ne rakjuk tele, a forrsra legalbb kt ujjnyi helyet hagyjunk, ntsnk r vizet halsznig s tegyk a tzre. Ha fls kzben kezd habzani, megfelel mennyisg karikkra vgott vrshagymt szrunk tetejre, a habra rakjuk kanalanknt a paprikt s ide-oda rzogatssal akadlyozzuk meg az odagstl. Forrs kzben meg kell zlelni s ha szksges utna szni, paprikzni; soha se kell fltevskor annyi st, paprikt beletenni, hogy az elg legyen, mert akkor igen knnyen elfszerezhetjk."
" Az igazi halszlhez mindig eleven halat vegynk, mert csak gy zletes a hal igazn. Vegynk egy kisebb kecsegt, harcst s pontyot. Tiszttsuk meg s mossuk meg addig, amg fl nem bontottuk, mert a hal sokkal zletesebb, ha a vrvel egytt fzzk meg. A megtiszttott, megmosott halat kt ujjnyi vastagsg darabokra szeljk. Hrom kisebb halhoz karikra vgunk hrom fej vrshagymt, ezt sval s nhny apr hallal megfzzk, majd szitn ttrjk s vzzel fleresztjk; tesznk hozz egy bdogkanl szegedi paprikt, egy kevs paradicsomot, belerakjuk a halat gy, hogy a l ellepje s gyors tzn vagy hsz percig egyenletesen fzzk. Kavarni nem szabad, mert akkor szthull. Ha bogrcsban fzzk, abban tlaljuk be, ha nem, gy mly tlba hirtelen belefordtjuk. A bogrcsot egy kis gallyal fl lehet dszteni. "
"Hrom fej vereshagymt igen-igen aprra vgunk, egy nagy vaslbasba 2 liter vizet tesznk, bele a hagymt, 2 kil halat, melyben harcsnak, pontynak, kecsegnek, tkrpontynak s egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrt, melyet elbb kssel lekapartunk a hrtyjrl (ha l halaink voltak, azoknak a vrt), kt evkanlnyi szegedi rzsapaprikt, st zls szerint s a nyitott lngra tesszk. Ha a vz forrni kezd, a karikkkal befedjk a lngot, hogy lassan forrjon. E flrai lass forrs utn ksz. Lehet apr csipetkt is belefzni. Kanllal keverni fzs kzben a halat nem szabad, brhogyan ksztsk is, csak a lbas flnl fogva rzogatni a lbast. Msklnben a hal sztmllik s tlalskor szinte ppszer lesz.
A szegedi halpapriks
"Az igazi halpaprikst csak eleven halbl ajnlom kszteni, mert csak gy nyeri meg hres, klnleges izt. Azrt teht ne is remnykedjk tkletes halpapriks el lltsban az, a kinek teljesen friss hal nem ll rendelkezsre. Vegynk egy kisebb darab kecsegt, egy kis harcst s egy potykt; ezeket tiszttsuk meg jl kssel, a melyik halnak pnclos a bre, arrl azt szedjk le; a mely hal pedig sima br, az olyanrl a nylks rszt kell kssel levakarni. Minden halat a hasnl vgjunk fel; a belt vessk ki s az egsz halat vagdaljuk fel kt ujjnyi darabokra. Egy lbasba tegynk, 3 kisebb halhoz, 3 f vkony laskra vgott vereshagymt. Ehhez a halhoz zsr nem kell. E halat megszva, tegyk a hagymra, hintsk be egy bdogkanl igen szp, piros szegedi paprikval s ntsnk re annyi vizet, a mennyi a halat ellepi, azutn tegyk gyors-(lng-)tzre, fedjk be s meg se kavarjuk addig, amg ki nem tlaljuk, mert kavars kzben szerte-szt omolna az igen gyorsan fv, gyenge hs hal. Hsz percig kell neki fni s akkor kszen van. Tlalskor hasznljunk mly tlat, melybe gyorsan egyszerre bortsuk ki a halat, hogy szjjel ne hulljon a hsa. Kanalat is adjunk e papriks mell." (Zilahy gnes 1892)
"A halpaprikshoz tbbfle halat: kecsegt, potykt, harcst kell vlasztani, ha azt akarjuk, hogy zletes legyen; ezeket meg kell tiszttani, megmosni s aztn flbontani. Vrt egy tlba kell ereszteni, a halat darabokra vgni s a vrvel egytt bogrcsba, vagy lbasba tenni s annyi vizet rnteni, hogy a halat ellepje; ekkor tzre tenni s ha flforrt, karikba vgott vrshagymt, st s paprikt rszrni, ezzel flrzva egy rig forrni hagyjuk, de kavarni nem szabad, csak flrzni, hogy a haldarabok egszben maradjanak. Ezen halpaprikst hossz lvel kell hagyni; ha a hal bogrcsban ftt, avval adjuk fl az asztalra, a bogrcsot fbl kszlt koszorra lltva, s belle a hziasszony szedjen minden vendgnek nhny darabot a tnyrjra. Ha halszosan kvnjuk a halpaprikst fzni, akkor a szabadban a fldre kell tzet rakni, mire a szolgaft lltjuk, melynek tetejn egy vashorgonynak kell lenni, melyre a vasbogrcsot akasztjuk s a fntebb irt md szerint azt elksztjk."
Ponty ... 1 1/2 db, vereshagyma ... 6 fej, paprika ... 2 kshegynyi, s ... 1 kshegynyi. "Vereshagymt megtiszttva, szeletekre vgjuk, ezt feltesszk s b vzben puhra fzzk sval. Ha a hagyma puha, ttrjk szitn. Ezzel egyidejleg a halat megtiszttjuk, megmossuk, a belt vigyzva kivesszk. A halat felbontva mosni nem szabad. Azutn ktujjnyi szeletekre vgva, belerakjuk a lbasba, rntjk a hagyms levet, gy, hogy jl ellepje s fed alatt fzzk, mg fel nem forr. Ha felforrt, zls szerint paprikt tesznk bele s lassan tovbb fzzk fed nlkl. Ms mdon a hagymt nem is kell kln megfzni, hanem a nyers hal al rakva ezzel egytt fzzk." (Mra Ferencn)
Hal, tbbfle ... sszesen 1 kg, vereshagyma ... 5 fej, zsr ... 5 dkg, des paprika ... 4 kshegynyi, s ... 2 kshegynyi. "A hagymt kevs zsrban szp srgra proljuk, behintjk bven des paprikval s vzzel feleresztve j puhra fzzk. St is tesznk bele. Ha puha, szitn ttrjk s ebben a lben tesszk fel a halat, melyet feldarabols utn gyengn beszunk. Tovbb gy jrunk el, mint az elz halpapriksnl."
A balatoni halszl
A balatoni halszl leginkbb a tiszai halszlhez hasonlt, azaz alap l ksztssel indul. Hajdann mg a vizet is a Balatonbl mertettk hozz. Manapsg ugyan mr nem Balaton vzbl fzik, de a recept, a jelleg alig vltozott. A legjobb balatoni halszlevet Rajnai rpi bartomnl ettem Paloznakon. A Veszprm Megyei Horgsz Szvetsg akkori titkra mr csak hivatalbl is rt a halszlfzshez. rpi szervezsben sikerlt a legkivlbb halszleveket elfogyasztani Sajkodon, vagy egy msik vben a Tihanyi Bels-tnl. rpi tesz a halszlbe egy szem krumplit is. A balatoni halszlhez balatoni bort illik inni, amelybl szintn bven van a krnyken. A balatoni halszl legnagyobb, legrangosabb esemnye az alsrsi Halsztanya vendglben vente megrendezsre kerl halszlfz verseny. Itt a legkivlbb csapatok indulnak s legutbb (2001-ben) veszprmi gyvdek lltak fel a dobog legmagasabb fokra.
Balatoni halszlreceptek
Fl kg aprhal (pld. keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg des-nemes paprika, 3 dkg s, 1-2 cseresznyepaprika. A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr beleteszem a st s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy hromnegyed rai forrst kveten ksz. Puha kenyrrel tlalom.
Fl kg aprhal (pld. keszeg), 1,5 kg ponty, 1 kg harcsa, 25 dkg hagyma, 5 dkg pirospaprika, 3 dkg s, 2 gerezd fokhagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom. A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat s a nagy halak fejt, farkt, a paprikt, a paradicsomot s a zzott fokhagymt 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, a harcst, az ttrt aprhalat s a hagymt s mg egy liternyi vizet. Mikor forr beleteszem a st s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy 35-40 percnyi forralst kveten ksz.
Balatoni halszl 3.
Fl kg aprhal (pld. keszeg), 1,5 kg ponty, 25 dkg hagyma, 6 dkg des paprika, 1 kzepes burgonya, 3 dkg s, 1-2 cseresznyepaprika, fl tubus csps Piros-Arany. A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat a burgonyval 3,5 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr beleteszem a st s a paprikt, a Piros-Arany krmet, valamint a cseresznyepaprikt. Ers forralssal kszre fzm.
Al-dunai
Az al-dunai halszlt a minktl teljesen eltren zldsgekkel, babrlevllel fzik. Vegyes halbl ksztik s szinte mindig behabarjk.
3 kg hal, 1 hagyma, 2 zldpaprika, 20 dkg leveszldsg, 2 paradicsom, 3 dl tejfl, 3 tojssrgja, paprika, s, bors, babrlevl, csipetke. A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a hst lefejtem s flreteszem. A hagymt aprra vgom, majd felteszem fni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sval 2 liter vzben. Leszrm, beleteszem a halszeleteket s a paprikt. Mintegy 25 percnyi forrst kveten behabarom a tel flbe kevert tojssrgjval. Ecettel zestem s csipetkvel tlalom.
Korhely halszlreceptek
1 kg hal, 5 dkg zsr, 3 fej hagyma, 15 dkg srgarpa, 15 dkg gykr, 1 zeller, 1 ek. paprika, s, 1 pohr tejfl, 1 tojs srgja, ecet, 1 babrlevl, 1 kk. kristlycukor, kenyr. A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb. 3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem a feldarabolt halat. s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom s a lben megfzm a cskokra vgott zldsgeket. Beleteszek egy babrlevelet, egy kanl ecetet s egy kvskanl cukrot. A zldsgek puhulsakor behabarom a tejfllel elkevert tojs srgval s mg 5 percet rotyogtatom. Pirtott zsemlekockkkal tlalom.
1,5 kg ponty, 50 dkg halbelssg, 50 dkg vrshagyma, 4-5 ers paprika, 25 dkg gomba, pirospaprika, rlt bors, s. A halat megtiszttom, hat szp szeletet flreteszek belle, a tbbit s a belssget a ngyfel vgott hagymkkal s az ers paprikkkal 2 liter vzben j puhra fzm. ttrm s ha a l sr lenne, mg ntk hozz vizet. Pirospaprikval, sval, borssal fszerezem, beleteszem a felszeletelt gombt s 5 percig fzm. Vgl belerakom a flretett halszeleteket s mg 20m percig forralom a gombs halszlt.
Trtnelmi halszlreceptek
Fzz meg jl pontyikrt petrezselyemmel s zellerrel ss vzben. Rntsd be a levest pirosra pirtott liszttel, add hozz a sztzzott lpet s a fekete rszt, mely a mellett szokott lenni, egy kis majornnval s fokhagymval egytt, ntsd bele a ponty vrt, s forrald mg egyszer a levest. Azutn tlald ki a levest hosszksra metlt s pirtott rozskenyrre.
Halleves olaszosan (Czifray Istvn 1840-bl)
Olvassz fel rzlbasban rs vajat, vess re kocksan vgott vrshagymt, petrezselymet, zellert, karalbt, srgarpt, s egy csuka-, vagy pontyfejet, s prold szp barnra, hints re kt kanl lisztet, s trj keresztl szitn frissiben fztt burgonyt, mely a tbbivel egytt borslben fhet meg. Tgy azutn 8-10 tojs nagysg burgonyt 1/2 negyed font olvasztott rs vajban, parzs tz felett kavard szntelen, nts re egy meszely tej srt, s fzd mind addig, mg gyermekpp srsg nem lesz. Ekkor vedd le a tzrl, verj bele 6 tojsszkt, szd meg, a tojs-fehrjt verd hv, s keverd bel, azutn ntsd a tsztt plhre, drzsld el ksfoknyi vastagsgra, s a belle vgott kockkat vagy lepnykket ssd barnra, s nts re a levest. Ez 12 szemlyre val.
folyt.kv.
|