bobemama
*BEJELENTKEZS*
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 

 

 SZP NAPOT  MINDEN KEDVES LTOGATMNAK! KSZNM, HOGY MEGTISZTELTL LTOGATSODDAL! GYERE VISSZA MSKOR IS! SZERETETTEL VRLAK!

 

  

   

VCSZENTLSZL-LAKHELYNK-S MS

NINCS PNZED TINTAPATRONRA...?

ITT MEGKERESHETED AZ RT!...

KATT IDE!

 

 

Google

 

 
Men
 
*MENNYI AZ ID ?*
 
*VENDGEIM SZMT FIGYELI*
Induls: 2006-08-23
 
HASZNOS LINKJEIM
 
NI OLDALAK
 
IRODALOM,GONDOLKOD
 
KNYV
 
VICCEK
 

 

 

 

  MUNKA- LLS LEHETSGEK 1.

Tovbb >>

 

  

 

 

 
IDJRS JELENTS
 

 

 

  

 

 

 

 

 
H R E K
 

lj ide mellm…

 

lj ide mellm s nzzk egytt
az utat, mely hozzd vezetett.
Ne trdj most a kitrkkel,
n is gy jttem, ahogy lehetett.
Hol van mr, aki krdezett,
s hol van mr az a felelet,
leolvasztotta a Nap
a htamra fagyott teleket.
Ztygtette a szvem, de most szeretem
az utat, mely hozzd vezetett.

 (Csuks Istvn)

 

 

Vrlak

Merengve ltem a parton,
Rm ksznttt lassan az alkony.
S a vn Duna kt partjn
Szrkesg nyugodott mln.
Egyedl reztem magam,
A szl htrafjta hajam,
S a vn Duna kt partjn
Az este leszllt mr nmn.

Vrlak. "Taln nem jssz el?"
Furcsa rzs tlttt el,
S a vn Duna kt partjn
Sttsg zporozott rm.

Indulni kszltem ppen,
Mikor meghallottam lpted,
S a vn Duna kt partjn
Kigylt a lmpaszivrvny.

 

 
HA AJNDKOZNI AKARSZ
 
BARTI MAGAZINOK, OLDALAK
 
 
Z E N K
 
 

 

 

 

 
BB
 

 

A VERS

 

A villm sem l sokig,

fnyben magnyosan,
csupn addig, mg elrhet,

felhtl az els fig,
mellyel egyeslni vgyik.
A vers maga is olyan.
Fnyben magnyosan addig l,

ameddig lhet,
felhtl elr a fig, indul tlem,

s meglel tged.

 

 

 

 

 
E-MAILFIKOK
 

 

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI! 

„Azrt van sr, hogy vigasztald,

hez, hogy terts asztalt.

Azrt van seb, hogy beksse kezed,

Vak, elhagyott azrt van, hogy szeresd!

Azrt van annyi rva, ldztt,

Hogy oltalmat nyerjen karod kztt.

Az irgalmat knok fakasztjk,

Mlysg felett van csak magassg.

Ha ms gytrdik, vrzik, szenved,

Azrt van, hogy megmutassad,

Mennyi SZERETET van Benned!”

 

"A vgtelenhez mrve nem is lteznk,

A csillagvek rin egy perc az letnk.

Az ember nmagban semmit sem r,

Ha nincsen bartunk, elvisz a szl."

  

 
 

 

 

 
 

 
 
 
 

 

"Amikor gyenge vagy,

akkor vagy a legersebb.

Amikor semmid sincs, tid
az egsz vilg.

Amikor vgkpp elbuktl,

s gy rzed, mr nem bukhatsz
albb, akkor mr csupn

egyetlen shajts a gyzelem.

Egyetlen shajts.
Shajts!

Fjd ki a levegt,

ereszd el a ktsgbeesst,

ereszd el dhdet,

ereszd el a grcss akaratot!"

 

 

  

AZ N SZIVEM

Az n szvem jtszik,
ingemen tltszik,
msik szvvel tndrkedik
hajnalhasadsig.

Szlettem, felnttem
durva gaz-erdben,
virg vagyok, attl flek:
csaln lesz bellem.

Szaporodik vem
fnyben, gdrgsben,
ecetrt kell elcserlni
minden dessgem.

 

(Nagy Lszl)

 

  NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

 „Az Isten az egyszersg,

Unja a tlsgos jkat,

Unja a nyugtalanokat

S a sokszer, nagy lmodkat.

 

Az Isten engem nem szeret,

Mert n sokig kerestem,

Mg meg se leltem s akkor is

Ktdtem, vele s versenyeztem.

 

Az Isten van valamiknt:

Minden Gondolatnak aljn.

Mindig neki harangozunk

S h, jaj, n ott lk a baljn.”

 

(Ady Endre: Az Isten baljn)

 

 

 

   

  Halk, bnatos szks

Halkabban daloljatok,
szaki, vndor dalok,
Hirtelen, ksza dalok,
Szl-viharok.
Ma jnius van
S kiss bsan
Jttem el valahonnan.
Jjszakt se mondtam.
Meleg, vihartalan
Nyrban
Tettem be oda a szvem
S a lbam
S szeretnm kivonni ket,
E hamar lpegetket.
Halkabban daloljatok,
szaki, vndor dalok,
Hirtelen, ksza dalok,
Szl-viharok.

 

(Ady Endre)

 

J jszakt

 

Falon az inga lass fnye villan,
Oly ttovn jr, szinte arra vr,
Hogy gyam mellett kattanjon a villany,
S a sttben majd boldogan megll.
Pihenjnk. Az lomba merlnek
J dolga van. Megenyhl a robot,
Mint ahogy szpen slya vsz a knek,
Mit kegyes kz a mly vzbe dobott.

Pihenjnk. Takarmon pr paprlap.
Elakadt sorok. Trstalan rmek.
Megsimogatom ket halkan: rjak?
s kicsit fjn shajtom: minek?
Minek a llek balga fnyzse?
Aludjunk. Msra kell ideg s vel.
Jzan dologra. Friss tlekedsre.
s rossz robotos a kskel.

Mi haszna, hogy paprt mr j egyprat
Bertam? Bolygott rajtuk bs kezem
A tollra dlve, mint botra a fradt
Vndor, ki havas pusztkon megyen.
Mi haszna? A sok tveteg barzdn
Hov jutottam? s ki jtt velem?
Szeld dalom lenzi a garzdn
Kromkod s nyersdal jelen.

Majd egyszer... Persze...

Mskor... Szebb idkben...
Tik-tak... Ketyegj, vn, j klt-vigasz,
Majd j a kor, amelynek visszadbben
Felnk szve... Tik-tak... Igaz... Igaz...
Falon az inga lass fnye villan,
Aludjunk vagy szz vet csndben t...
gyam mellett elkattantom a villanyt.
Versek... bolondsg... szp j jszakt!

 

(Tth rpd)

 

 

 

 

 
MAI HANGULAT...
 
KIPRBLT-FINOM-RECEPTJEIM
KIPRBLT-FINOM-RECEPTJEIM : Hallal kapcsolatos receptek s dolgok

Hallal kapcsolatos receptek s dolgok

bb  2006.09.13. 16:30

Imdunk horgszni s persze enni a halat, ez s majd mg "ezerves gyjtemny" sokat kiprbltunk, mg egyben sem csaldtunk! Mindenkinek ms a szjze.

 

HAL RECEPT-GYJTEMNYEM   /A teljessg ignye nlkl/

 

Halszl (Krdy Gyula)

"Tbbfle halat tiszttunk meg s vgunk darabokra. Beszzuk. Elszr a fejet, uszonyokat s gerincet fzzk meg felaprtott hagymval kt liter vzben. Lassan fzzk 40-50 percig, mikzben megszrjuk piros paprikval. Ezutn kivesszk az eddig fztteket s beletesszk a szott rtkes halrszeket s az ikrt. Zldpaprika, paradicsom, tlen 2 kanl lecs jn mg hozz. Hsz perc mlva tlalhatjuk is."

Halleves

1 kg tbbfle hal, 2 srgarpa, 1 petrezselyemgykr, 1 vrshagyma, 1 karalb, 1 zeller, s.
A halat megtiszttjuk, sszedaraboljuk, beszzuk. Mg a hal a sban ll, megfzzk a zldsget, amikor megpuhult, kevs zsemleszn rntst ksztnk, a levvel feleresztjk. Tesznk bele nhny babrlevelet s zls szerint ecetet. Ha forr, beletesszk a halat s lassan fzzk, kavarni nem szabad.

Hortobgyi halszl (a Hortobgyi Halgazdasg RT. receptje)

2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, faroknyl, 300 g vrshagyma, 300 g zldpaprika, 50 g s, 50 g fszerpaprika, 1 db paradicsom, cseresznyepaprika, fokhagyma, bors, kmny.
"A megtiszttott halat feldaraboljuk, leszzuk. A fejekbl s a farokrszekbl szeletelt vrshagymval, paprikval, paradicsommal nagy lngon alaplevet ksztnk. Fzs kzben megszzuk s cseresznyepaprikt tesznk bele. Amikor elkszlt, megfelel lbasba beleszrjk, zls szerint ttrjk. Hozzadjuk az elksztett halszeleteket, tetejt megszrjuk fszerpaprikval, zls szerint fokhagymval, borssal, kmnnyel zestjk s lass tzn kszre fzzk. "

Halikraleves 1.

75 dkg-nyi pontyikra, 1 fej hagyma, 2 szl srgarpa, 2 szl petrezselyemgykr, 2 pohr tejfl, 3 dl fehrbor, bors, s, babrlevl, ecet.
A srgarpbl, a gykrbl, a hagymbl babrlevllel, trtt borssal, sval zldsglevest fzk. A zldsg megpuhulsa utn hozzadom az ikrt s tovbb fzm. Belekeverem a tejflt, a bort. Szom s ecettel zestem. Pirtssal tlalom.

Halikraleves 2.

1 ponty feje, farka s ikrja, 1 fej hagyma, 2 szl srgarpa, 2 szl petrezselyemgykr, 2 ek. tejfl, 1 babrlevl, vaj, pirospaprika.
A hal alkotrszeit ss vzben megfzm, srgarpval, a gykrrel, a babrlevllel, sval. A zldsg megpuhulsa utn vkony vajas, hagyms rntssal berntom. Belekeverem a tejflt. A levesestlba csak a l s az ikra kerl. Pirtott zsemlekockval tlalom.

Halszl fstlt szalonnval

1,5-2 kg vegyes hal, legyen benne ponty is, 15 dkg fstlt szalonna, 2-3 fej hagyma, 7 evkanlnyi piros paprika, 2 kisebb krumpli, 2-3 csves paprika, 1 doboz sritett paradicsom (70 g), s.
Ezt a finom halszlevet htfajta halbl fzm, aprincskbl, nagyobbakbl, ahogy sokan itt a Tr-Tisza kzben szoktk. Ha megtehetjk, felttlenl legyen benne trpeharcsa is. Az apr halakat a nagyobbak fejeivel s farkaival ptolhatjuk. A bogrcsba fstlt szalonnadarabokat aprtok, olyat, melyrl lekapartam a paprikt, jl kistm s kt-hrom fej aprra vgott hagymt hervasztok benne. Szrok r egy evkanlnyi pirospaprikt, el kavarom s hamar felntm kt-hrom liter vzzel. Kezdem az alaplevet. A lbe hrom-t ledarlt apr halat vagy halfejeket, - farkokat, egy jkora krumplit, kt-ngy csves paprikt s egy kis doboz srtett paradicsomot teszek. Fl rig fzm. Ezutn a krumplit merkanlban szttrm. A vizet ptlom. Mikor forr, belerakom a mr beszott haldarabokat. Lassan fzm, vatosan meg-megkavarom s kstolgatom.

Halszl (Szlskert fogad Nagykanizsa)

1 kg halcsont (ponty- s amurfej, farok, meg a filzsnl megmaradt gerinc) ha van harcsa, akkor az is, 1 szp keszeg, 1 kisebb krsz (aprhal), 3/4 kg vrshagyma, 2 kisebb krumpli, s, pirosparika, 2-3 db csves paprika, zsr vagy olaj.
"A hagymbl 1 db-ot flreteszek, a tbbit felszeletelem s olajon megfuttatom. Hozzadom az aprhalat s a halcsontot. Addig prolom - vz nlkl, sajt levben - kevergets kzben amg a halhs nagyjbl le nem vlik a csontrl. Jn a pirospaprika hogy szp ers szne legyen. tforgatom s egy kevs vizet adok hozz. Szom j ersen. Csvespaprika, a megmaradt hagyma s a krumpli - majd felntm mg vzzel (az egszet kb. 10 cm-re lepje el, gyis sok elf belle). Fzm 2 rt, majd a vgn mg csinlok neki egy kis sznt pirospaprikbl s zsrbl. Az egszet jl tpasszrozom, majd az gy kapott alap lbe frissen belefzm a halak filjt s belssgt. Eddig fazkban csinltam mindent. Most merem t kisbogrcsba adagonknt."

A halszl humora

Erdsz bartunk mesli a kvetkez "megrz" trtnetet:
Tli csaldos vadsztallkozt tartottak mg a hatvanas vekben. Szabadtzn fztk bogrcsban a frfiak a halszlt, kzben jkat iszogattak. Az asszonyok meg bent a hzban fztk a beleval tsztt. ltalban a frfiak szeretik az ersebb zeket, a nk pedig a szolidabbakat. gy aztn nmi cselhez kell folyamodniuk, hogy valahogy belecsempszhessk a mregers cseresznyepaprikt (mifelnk hosszks, oltri ers, kutyapcsnek, vagy macskapcsnek nevezett paprika a divatos). A mi Feri btynk is gy tett.
Otthon a konyhban egy paprszalvtba csomagolta a "mrget", majd gyorsan zsebre vgta, mg mieltt a felesge szrevette volna. A bogrcsnl pedig odasettenkedett, hirtelen, de elegns mozdulattal bele zuttyantotta a paprikt a halszlbe, majd az immron res paprszalvtt visszahelyezte a pufajka zsebbe. gy ltszik, hogy ezt tbben megcsinlhattk, mert nagyon j, de mregers lett a halszl. Szinte csak a frfiak ettek belle, annyira ers lett. Este mg iszogattak, aztn mindenki nyugovra trt a vadszhzban. jjel, vagy inkbb hajnalban Feri bcsira rjtt a hasmens, elkezdett dolgozni a paprika. Felkapta a pufajkjt s kirohant a kis vadszhz mg. Elvgezte dolgt, majd eszbe jutott, hogy ki kne valamivel trlni. A pufajka zsebben kutatva megrlt a paprszalvtnak s kitrlte vele, hogy siethessen be a meleg vadszhzba. Ekkor hallatszott az a bizonyos ordts, amelyre nem csak a vendgek riadtak fel, hanem valsznleg az erd sszes vadja is. Fjdalmnak csillaptsra a legkzenfekvbb megoldst tallta ki: belelt a hba ....

/Egy kis kikapcsolds! Egy bartom kldte el nekem/

 

Halszl a magam mdjn (l tsztval)

1 kg pontyfej s farok, kt nagy fej hagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom, (tlen ezek helyett 2 ek lecs), 3 ek paprika, cseresznyepaprika, s.
Aki a levet szereti tsztval, vagy kenyrrel, annak ez a receptje. A legtbb kocsonyst anyag ezekben a rszekben tallhat.
A fejekbl kipattintom a keserfogakat. A fejet, farkat az aprra vgott hagymval egytt 2 liter vzbe felteszem fni. Mikor forr beleteszem a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy huszont-harminc percnyi forrst kveten beleteszem a paprika msik felt s mg t percig forralom. Ftt halszltsztval, puha kenyrrel s a benne ftt cseresznyepaprikval tlalom.

Kat-fle halszl

1 kg halaprlk, 1,5 kg ponty, 0,5 kg aprhal (krsz, keszeg), 3 vrshagyma, 10 dkg des paprika, s, ers paprika.
"A halat kibelezzk, megtiszttjuk a pikkelytl, szeletekre vgjuk, megszzuk. Bogrcsba, vagy leveses fazkba tesszk az aprra vgott hagymt, felntjk vzzel s tbb, mint fl rig fzzk. Ha megftt a hagyma, hozztesszk a halszeleteket a fejjel s a farkval egytt. Megpaprikzzuk, rvid ideig mg forraljuk, felntve annyi vzzel, amennyi levest akarunk. A hal nagyon hamar megf, keverni nem szabad, csak rzogatni. Csuszatsztval tlaljuk."
s most jjjn pr recept a paprforma megtagadsra. (ugyanis a Duna mentn is fznek paszrozott halszlevet).

Fajszi halszl (egyszer mdon)

Fl kg aprhal, fl kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb), 5 dkg zsr, 3 nagy fej hagyma, 1 ek paprika, s, halszltszta.
A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb.3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem az aprhalat s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom s lben megfzm a halszeleteket. A vgn belefzm a gyufatsztt s gy bogrcsostul tlalom.

Rvfalusi regs halszl

1 kg halaprlk, 1,5 kg pontyszelet, 5 dkg zsr, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg leveszldsg, 50 dkg burgonya, 2 dl szraz fehrbor, 4 dl tejfl, 3 gerezd fokhagyma, s, erspaprika.
A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom s a zsron megpirtom, meghintem a paprikval, s beleteszem a halaprlkot. Felengedem kb 3 liter vzzel. Beleteszem a paprikt, a paradicsomot, a leveszldsget, a cseresznyepaprikt. Mikor megftt, kiszedem a zldsget, a tbbit pedig tpaszrozom. Az gy nyert alap lbe beleteszem a ponty derk szeleteket, a feldarabolt burgonyt, a bort, a babrlevelet. Jl sszeforralom, kszre fzm. Tlalskor beleteszem a tejflt s a felkarikzott zldsget.

                                               A tiszai halszl

1871-ben jelent meg Szegeden Rzi nni szakcsknyve, amely kzhrr teszi a "Halpapriks halszosan" nev telnek az elksztsi mdjt. Ennek, mrmint a "halszos mdnak..." a lnyege az, hogy minden hozzvalt egyszerre tesznk bele a bogrcsba.

A rgi tiszai halszlrecepteket megfigyelve szrevehet, hogy hajdann nem paszroztk t a levet, hanem a dunai mdhoz hasonlan ksztettk.

Tiszai halszlreceptek

Tiszai halszl 1. (szegedi)

Fl kg aprhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg des-nemes paprika, 2 dkg s, 1 cseresznyepaprika, 3 dl szraz fehrbor.
A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, illetve a bort s mg t percig forralom.

Halszl Gregor-mdra

"Vegynk kt kb. 2 kg-os pontyot, 5-6 db halfejet s 1 kg halbelssget. A kt halat lepikkelyezzk, felbontjuk, fejt levgjuk. Felszeletels utn beszzuk. A halfejeket 5-6 aprra vgott vrshagymval egytt kb. 1 rn keresztl b vzben megfzzk (s nlkl), majd a nagyobb csontokat eltvoltva tpaszrozzuk. Az gy kapott, nem valami bizalomgerjeszt lben feloldunk 4 db halszlkockt, tetszs szerint szzuk, paprikzzuk s felforraljuk. Mikor mr lobogva forr, beleengedjk a halszeleteket, 1/4 rig fzzk teljes lngon. (Egy evkanl ecetet tegynk a lbe, akkor nem f szt a hal!) Ezutn vatosan hozzadjuk az elre beszott haltejet s ikrt, majd mg 10 percig fzzk. Tlalskor zls szerint mg cseresznyepaprikt adhatunk hozz."

Tiszai boros halszl

1 kg ponty, fl kg aprhal, 20 dkg hagyma, 3 ek szegedi paprika, 1 cseresznyepaprika, 1 dl szraz fehrbor (pl. rizling), s.
A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. A pontyfejet, farkat s az aprhalakat a hagymval 3 liter vzbe felteszem fni, majd tpaszrozom. A levbe belerakom a pontyszeleteket, mikor forr beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt, illetve a bort s mg t percig forralom.

Szegedi halszl

1 kg ponty, fl kg fogas, fl kg harcsa, fl kg hagyma, 5 dkg paprika, 20 dkg zldpaprika, 10 dkg paradicsom, s.
A halat kifilzem, darabokra vgom s a tejjel, vagy ikrval egytt beszva flreteszem. A halfejeket s a csontokat a vastag karikra vgott hagymval s sval kis lngon, 2 liter vzben, msfl rt fzm. A hallevet leszrm, elkeverem a pirospaprikval, beleteszem a halakat, a cikkekre vgott paprikt, a paradicsomot s mrskelt lngon fzm mintegy fl rt. Fzs kzben nem keverem meg, csak rzogatom, hogy a hal ne trjn ssze. gy mondjk, a halszl akkor j, ha a hvelyk-, s mutatujjunk kz vett gze mr ragacsos. Forrn, lehetleg bogrcsban tlalom.

Szegedi halszl pontybl

1 db 1-1,2 kg-os ponty, fl kg aprhal (keszeg, krsz), vagy halfej s farok, 2 nagy fej hagyma, 2 zldpaprika, 2 paradicsom, 1-2 mk  porospaprika (zls szerint), cseresznyepaprika, s.
"A halat megtiszttjuk, alaposan megmossuk, lecsapjuk a fejt-farkt, a sznhst ujjnyi vastagra felszeleteljk, enyhn beszzuk s flretesszk (ha van ikrja vagy teje azt is a sznhshoz tesszk). A fejet s a farkat a megtiszttott, megmosott aprhalakkal egytt annyi vzzel ntjk le, hogy ellepje, beletesszk a megtiszttott, felkarikzott hagymt, kiss megszzuk s fed alatt lass tzn addig forraljuk, amg a hs teljesen lef a csontokrl (1-1,5 ra). Szitakanlon tszrjk, jl kinyomkodjuk a levt - de nem passzrozzuk ! - felforraljuk, elkeverjk benne a pirospaprikt, hozzadjuk a kicsumzott, karikra vgott zldpaprikt, a gerezdekre vgott paradicsomot, egy krmnyi cseresznyepaprikt s a beszott haldarabokat. Lass forralssal, csak rzogatva a lbast, tovbbi 10-15 percig fzzk. Azonnal tlaljuk."

Szegedi halszl (rgi recept)

"Tbbfle halat: harcst, kecsegt, pontyot, tokot kell vlasztani, megtiszttani, megmosni, s azutn flbontani (a flbontsnl vigyzzunk, hogy az epehlyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkeznk mind ngy fle hallal, elg hrom, st ktfle is: de lehet harcsbl, vagy pontybl magbl is zletes paprikst fzni. Bogrcsba vagy lbasba ntsnk 1-2 ujjnyi ss vizet, tegyk r a darabokra vgott halat azon vresen, de a bogrcsot ne rakjuk tele, a forrsra legalbb kt ujjnyi helyet hagyjunk, ntsnk r vizet halsznig s tegyk a tzre. Ha fls kzben kezd habzani, megfelel mennyisg karikkra vgott vrshagymt szrunk tetejre, a habra rakjuk kanalanknt a paprikt s ide-oda rzogatssal akadlyozzuk meg az odagstl. Forrs kzben meg kell zlelni s ha szksges utna szni, paprikzni; soha se kell fltevskor annyi st, paprikt beletenni, hogy az elg legyen, mert akkor igen knnyen elfszerezhetjk."

Szegedi halszl

" Az igazi halszlhez mindig eleven halat vegynk, mert csak gy zletes a hal igazn. Vegynk egy kisebb kecsegt, harcst s pontyot. Tiszttsuk meg s mossuk meg addig, amg fl nem bontottuk, mert a hal sokkal zletesebb, ha a vrvel egytt fzzk meg. A megtiszttott, megmosott halat kt  ujjnyi vastagsg darabokra szeljk. Hrom kisebb halhoz karikra vgunk hrom fej vrshagymt, ezt sval s nhny apr hallal megfzzk, majd szitn ttrjk s vzzel fleresztjk; tesznk hozz egy bdogkanl szegedi paprikt, egy kevs paradicsomot, belerakjuk a halat gy, hogy a l ellepje s gyors tzn vagy hsz percig egyenletesen fzzk. Kavarni nem szabad, mert akkor szthull. Ha bogrcsban fzzk, abban tlaljuk be, ha nem, gy mly tlba hirtelen belefordtjuk. A bogrcsot egy kis gallyal fl lehet dszteni. "

Szegedi halszl

"Hrom fej vereshagymt igen-igen aprra vgunk, egy nagy vaslbasba 2 liter vizet tesznk, bele a hagymt, 2 kil halat, melyben harcsnak, pontynak, kecsegnek, tkrpontynak s egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrt, melyet elbb kssel lekapartunk a hrtyjrl (ha l halaink voltak, azoknak a vrt), kt evkanlnyi szegedi rzsapaprikt, st zls szerint s a nyitott lngra tesszk. Ha a vz forrni kezd, a karikkkal befedjk a lngot, hogy lassan forrjon. E flrai lass forrs utn ksz. Lehet apr csipetkt is belefzni. Kanllal keverni fzs kzben a halat nem szabad, brhogyan ksztsk is, csak a lbas flnl fogva rzogatni a lbast. Msklnben a hal sztmllik s tlalskor szinte ppszer lesz.

A szegedi halpapriks

"Az igazi halpaprikst csak eleven halbl ajnlom kszteni, mert csak gy nyeri meg hres, klnleges izt. Azrt teht ne is remnykedjk tkletes halpapriks el lltsban az, a kinek teljesen friss hal nem ll rendelkezsre. Vegynk egy kisebb darab kecsegt, egy kis harcst s egy potykt; ezeket tiszttsuk meg jl kssel, a melyik halnak pnclos a bre, arrl azt szedjk le; a mely hal pedig sima br, az olyanrl a nylks rszt kell kssel levakarni. Minden halat a hasnl vgjunk fel; a belt vessk ki s az egsz halat vagdaljuk fel kt ujjnyi darabokra. Egy lbasba tegynk, 3 kisebb halhoz, 3 f vkony laskra vgott vereshagymt. Ehhez a halhoz zsr nem kell. E halat megszva, tegyk a hagymra, hintsk be egy bdogkanl igen szp, piros szegedi paprikval s ntsnk re annyi vizet, a mennyi a halat ellepi, azutn tegyk gyors-(lng-)tzre, fedjk be s meg se kavarjuk addig, amg ki nem tlaljuk, mert kavars kzben szerte-szt omolna az igen gyorsan fv, gyenge hs hal. Hsz percig kell neki fni s akkor kszen van. Tlalskor hasznljunk mly tlat, melybe gyorsan egyszerre bortsuk ki a halat, hogy szjjel ne hulljon a hsa. Kanalat is adjunk e papriks mell." (Zilahy gnes 1892)

Halpapriks szegediesen (rgi recept)

"A halpaprikshoz tbbfle halat: kecsegt, potykt, harcst kell vlasztani, ha azt akarjuk, hogy zletes legyen; ezeket meg kell tiszttani, megmosni s aztn flbontani. Vrt egy tlba kell ereszteni, a halat darabokra vgni s a vrvel egytt bogrcsba, vagy lbasba tenni s annyi vizet rnteni, hogy a halat ellepje; ekkor tzre tenni s ha flforrt, karikba vgott vrshagymt, st s paprikt rszrni, ezzel flrzva egy rig forrni hagyjuk, de kavarni nem szabad, csak flrzni, hogy a haldarabok egszben maradjanak. Ezen halpaprikst hossz lvel kell hagyni; ha a hal bogrcsban ftt, avval adjuk fl az asztalra, a bogrcsot fbl kszlt koszorra lltva, s belle a hziasszony szedjen minden vendgnek nhny darabot a tnyrjra. Ha halszosan kvnjuk a halpaprikst fzni, akkor a szabadban a fldre kell tzet rakni, mire a szolgaft lltjuk, melynek tetejn egy vashorgonynak kell lenni, melyre a vasbogrcsot akasztjuk s a fntebb irt md szerint azt elksztjk."

Halpapriks

Ponty ... 1 1/2 db, vereshagyma ... 6 fej, paprika ... 2 kshegynyi, s ... 1 kshegynyi.
"Vereshagymt megtiszttva, szeletekre vgjuk, ezt feltesszk s b vzben puhra fzzk sval. Ha a hagyma puha, ttrjk szitn. Ezzel egyidejleg a halat megtiszttjuk, megmossuk, a belt vigyzva kivesszk. A halat felbontva mosni nem szabad. Azutn ktujjnyi szeletekre vgva, belerakjuk a lbasba, rntjk a hagyms levet, gy, hogy jl ellepje s fed alatt fzzk, mg fel nem forr. Ha felforrt, zls szerint paprikt tesznk bele s lassan tovbb fzzk fed nlkl. Ms mdon a hagymt nem is kell kln megfzni, hanem a nyers hal al rakva ezzel egytt fzzk." (Mra Ferencn)

Halpapriks ms mdon (Mra Ferencn)

Hal, tbbfle ... sszesen 1 kg, vereshagyma ... 5 fej, zsr ... 5 dkg, des paprika ... 4 kshegynyi, s ... 2 kshegynyi.
"A hagymt kevs zsrban szp srgra proljuk, behintjk bven des paprikval s vzzel feleresztve j puhra fzzk. St is tesznk bele. Ha puha, szitn ttrjk s ebben a lben tesszk fel a halat, melyet feldarabols utn gyengn beszunk. Tovbb gy jrunk el, mint az elz halpapriksnl."

 

A balatoni halszl

A balatoni halszl leginkbb a tiszai halszlhez hasonlt, azaz alap l ksztssel indul. Hajdann mg a vizet is a Balatonbl mertettk hozz. Manapsg ugyan mr nem Balaton vzbl fzik, de a recept, a jelleg alig vltozott.
A legjobb balatoni halszlevet Rajnai rpi bartomnl ettem Paloznakon. A Veszprm Megyei Horgsz Szvetsg akkori titkra mr csak hivatalbl is rt a halszlfzshez. rpi szervezsben sikerlt a legkivlbb halszleveket elfogyasztani Sajkodon, vagy egy msik vben a Tihanyi Bels-tnl.
rpi tesz a halszlbe egy szem krumplit is. A balatoni halszlhez balatoni bort illik inni, amelybl szintn bven van a krnyken.
A balatoni halszl legnagyobb, legrangosabb esemnye az alsrsi Halsztanya vendglben vente megrendezsre kerl halszlfz verseny. Itt a legkivlbb csapatok indulnak s legutbb (2001-ben) veszprmi gyvdek lltak fel a dobog legmagasabb fokra.

                              Balatoni halszlreceptek

Balatoni halszl 1.

Fl kg aprhal (pld. keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg des-nemes paprika, 3 dkg s, 1-2 cseresznyepaprika.
A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr beleteszem a st s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy hromnegyed rai forrst kveten ksz. Puha kenyrrel tlalom.

Balatoni halszl 2.

Fl kg aprhal (pld. keszeg), 1,5 kg ponty, 1 kg harcsa, 25 dkg hagyma, 5 dkg pirospaprika, 3 dkg s, 2 gerezd fokhagyma, 1 zldpaprika, 1 paradicsom.
A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat s a nagy halak fejt, farkt, a paprikt, a paradicsomot s a zzott fokhagymt 3 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, a harcst, az ttrt aprhalat s a hagymt s mg egy liternyi vizet. Mikor forr beleteszem a st s a paprikt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy 35-40 percnyi forralst kveten ksz.

Balatoni halszl 3.

Fl kg aprhal (pld. keszeg), 1,5 kg ponty, 25 dkg hagyma, 6 dkg des paprika, 1 kzepes burgonya, 3 dkg s, 1-2 cseresznyepaprika, fl tubus csps Piros-Arany.
A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a ponty trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom. Az aprhalakat a burgonyval 3,5 liter vzbe felteszem fni, majd ttrm. A levbe belerakom a pontyot, az ttrt aprhalat s a hagymt. Mikor forr beleteszem a st s a paprikt, a Piros-Arany krmet, valamint a cseresznyepaprikt. Ers forralssal kszre fzm.

Al-dunai

Az al-dunai halszlt a minktl teljesen eltren zldsgekkel, babrlevllel fzik. Vegyes halbl ksztik s szinte mindig behabarjk.

Al-dunai halszl 1.

3 kg hal, 1 hagyma, 2 zldpaprika, 20 dkg leveszldsg, 2 paradicsom, 3 dl tejfl, 3 tojssrgja, paprika, s, bors, babrlevl, csipetke.
A halakat megtiszttom, fejket, farkukat, uszonyaikat levgom, a hst lefejtem s flreteszem. A hagymt aprra vgom, majd felteszem fni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sval 2 liter vzben. Leszrm, beleteszem a halszeleteket s a paprikt. Mintegy 25 percnyi forrst kveten behabarom a tel flbe kevert tojssrgjval. Ecettel zestem s csipetkvel tlalom.

Korhely halszlreceptek

Korhelyhalszl

1 kg hal, 5 dkg zsr, 3 fej hagyma, 15 dkg srgarpa, 15 dkg gykr, 1 zeller, 1 ek. paprika, s, 1 pohr tejfl, 1 tojs srgja, ecet, 1 babrlevl, 1 kk. kristlycukor, kenyr.
A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb. 3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem a feldarabolt halat. s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom s a lben megfzm a cskokra vgott zldsgeket. Beleteszek egy babrlevelet, egy kanl ecetet s egy kvskanl cukrot. A zldsgek puhulsakor behabarom a tejfllel elkevert tojs srgval s mg 5 percet rotyogtatom. Pirtott zsemlekockkkal tlalom.

Gombs halszl

1,5 kg ponty, 50 dkg halbelssg, 50 dkg vrshagyma, 4-5 ers paprika, 25 dkg gomba, pirospaprika, rlt bors, s.
A halat megtiszttom, hat szp szeletet flreteszek belle, a tbbit s a belssget a ngyfel vgott hagymkkal s az ers paprikkkal 2 liter vzben j puhra fzm. ttrm s ha a l sr lenne, mg ntk hozz vizet. Pirospaprikval, sval, borssal fszerezem, beleteszem a felszeletelt gombt s 5 percig fzm. Vgl belerakom a flretett halszeleteket s mg 20m percig forralom a gombs halszlt.

Trtnelmi halszlreceptek

Pontyleves (Czifray Istvn 1840-bl)

Fzz meg jl pontyikrt petrezselyemmel s zellerrel ss vzben. Rntsd be a levest pirosra pirtott liszttel, add hozz a sztzzott lpet s a fekete rszt, mely a mellett szokott lenni, egy kis majornnval s fokhagymval egytt, ntsd bele a ponty vrt, s forrald mg egyszer a levest. Azutn tlald ki a levest hosszksra metlt s pirtott rozskenyrre.

Halleves olaszosan (Czifray Istvn 1840-bl)

Olvassz fel rzlbasban rs vajat, vess re kocksan vgott vrshagymt, petrezselymet, zellert,  karalbt,  srgarpt, s egy csuka-, vagy pontyfejet, s prold szp barnra, hints re kt kanl lisztet, s trj keresztl szitn frissiben fztt burgonyt, mely a tbbivel egytt borslben fhet meg. Tgy azutn 8-10 tojs nagysg burgonyt 1/2 negyed font olvasztott rs vajban, parzs tz felett kavard szntelen, nts re egy meszely tej srt,  s fzd mind addig, mg gyermekpp srsg nem lesz. Ekkor vedd le a tzrl, verj bele 6 tojsszkt, szd meg, a tojs-fehrjt verd hv, s keverd bel, azutn ntsd a tsztt plhre, drzsld el ksfoknyi vastagsgra, s a belle vgott kockkat vagy lepnykket ssd barnra, s nts re a levest. Ez 12 szemlyre val.

folyt.kv.

 

 

 

 
Hrlevl
E-mail cm:

Feliratkozs
Leiratkozs
SgSg
 
*ZENETET HAGYHATSZ*
Ha tetszik portlom, zenj nekem! Szeretettel visszavrlak! Ha nem tetszik,srgsen keresd meg a kperny jobb sarkban a piros X-t. "Az illemet otthonrl hozzuk magunkkal!"
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
MEN
 
RECEPTEK
 
MESK GYEREKEKNEK
 

  

  

 

   

 

 

 

Tovbbi idzetek...

Tovbbi idzetek...

 

 


 

  

NINCS PNZED TINTAPATRONRA?

..KATT IDE!..

 

 

 

 
  

Tanulj meg nemet mondani! Tbbet rsz vele, mintha beszlnl latinul.
Charles Haddon Spurgeon

Egy embert szeretni azt jelenti, hogy olyannak ltjuk, amilyennek Isten gondolta.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

A legtbb utnzt az utnozhatatlan csbtja.
Marie von Ebner-Eschenbach

Senkit s semmit nem ismerhetnk meg igazn, ha nem szeretjk. (...) Aki a szve gykerig nem szeret valakit, azt nem is ismerheti meg. Addig terjed az ismeretnk, ameddig a szeretetnk.
Gykssy Endre

Akkor j embernek flben szakasztani dolgt, mikor mg szolgl a szerencse.
Faludi Ferenc

Kt nagyon klnbz ember is megtanulhat harmniban lni egymssal, ha felismerik, hogyan hozzk ki a legjobbat a msikbl. Ez a szeretet jutalma.
Gary Chapman

 

 

 
KREATV ALAPANYAGOK MEGVSROLHATK
 
HA VAN KEDVED,KSZTS TE IS S PLYZZ!! Itt:
 
SABLONOKAT, MINTKAT A KPESLAPKLDIMBEN BVEN TALLTOK!
 

Tovbbi idzetek...

Tovbbi idzetek...

  SZERETETTEL KSZNTELEK!  

 

dv mindenkinek!

 

 

Klnbke

 

Ha tudtam volna rgen, amit ma mr tudok,
ha tudtam volna, hogy az let milyen mocsok,

Nem ftyrsznk most az utcn ilyen vgan:
valsznleg felktttem volna magam.


Rgen, mint az lmok tkozl ms fiai,

Azt hittem, lehet a vilgon segteni,

Azt hittem, szp sz vagy erszak r valamit
s az let,

ha sokan akarjuk, megvltozik.

 

Minden szrnybb, mint hittem akkor, fiatalon,
de, hl istennek, egyre cskken az undorom,

Egyre jobban brom az vek frtelmeit,
s az id s a kzny mr ferttlent.


Mert ftylt sorra dobta minden, egymsutn,
s harminchrom letem ma tlt minden szitn:

 

Ltom, sokkal tbb a mocsok, mint az ifjkor

Sejteni brta volna bennem valamikor,

Ltom milyen rtul, becsapjk a baleket,

S hogy a balek azrt balek, mert mst nem tehet,

S hogy az sz az rdek rimja, s hogy magt
sugaras hss a bitang is hogy klti t,

S ha van is, kzen-kzn elvsz az idel,
s hogy nem hozhat egyetrtst,

csak a hall, -

S mert mindez mg csak nem is aljas,

nem szomor,
a minden dolog apja valban a hbor:

 

gy nzzem elsznt nyugalommal, az letet,
mint remnytelen lepratbort vagy harcteret.


Ha egyszerre tudok meg mindent,

hogy itt mi van,
egsz biztosan felktttem volna magam.


De valamit a sors, gy ltszik, akart velem:
megmutatott mindent, de lassan, trelmesen:

 

Klnbkt ezrt ktttem a semmivel,
ezrt van, hogy teszem, amit tenni kell.

 

Ezrt becslk gy egy-egy j pillanatot,
ezrt van, hogy a hborban verset rok

S a leprsok kzt, ftyrszek s nevetek,
s egyre jobban kezdem szeretni

a gyerekeket.

 

(Szab Lrinc)

 

  ***

 

 NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

    

 

 

 

Csak

az nem kvet el hibt,

aki nem ember,

klnben gp lenne!

Csak az nem kvet el hibt,

aki nem csinl semmit,

viszont a semmittevs,

a legnagyobb hiba,

amit egy ember

elkvethet.

    

 

 

 

   

  s ne feledd!

Nzz be hozzm

naponta egyszer

  Nem bnod meg!

dvzlettel

 

 

 

 

 

 

MUNKA- LLS LEHETSGEK 1.

Tovbb >>

 

MUNKA- LLS LEHETSGEK 2.

Tovbb >>

 

MUNKA- LLS LEHETSGEK 3.

Tovbb >>

 

 

 

 
 

  NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI

 

Ma csak lvezd az letet,
rlj, aminek csak lehet!
Dallal kszntelek tged,
pohr csendl, Isten ltet!
Dupla Kv

J tett helybe jt vrj.


Eged legyen borutlan isten arcz,
Szved nyugalmasan mosolygja meg
Tndr vek` malaszthoz sort.
Ezt kivnom nevednek nnepn
Rvid de tiszta szv-fohszomul.
Nagy Imre

Amit az ember nem rt, azt csodlja.




 

 
KREATV-OLDALAK
 

Ddol

Felhv foszlott az erd,
sprik nyers szelek.
Heggy tornyosult a felh.
Hol keresselek?

Korhadt tnkn ldglek,
nyirkos fk alatt.
Nem tudom mr, merre trjek,
honnan vrjalak.

Virrasztom a fk tvben
szunnyad telet.
neklek a vaksttben
lmpsul neked.

 

(Rab Zsuzsa)

 

 
MAGAZINOK
 
 
 
 
MANDALK
 
 

 

Webnagyitl

 
SZAKCSKNYVEK
 
 
VERSEK, GONDOLATOK
 

Mindenki magnyosan ll a fld szvn,
tdfve a nap egy sugartl:
s mr itt is az este.

Tenyeremre tettem a lelkem:
Nzd meg, milyen szp szz lt veg!
De gymntokat szedett el,
Mert az embert sose rti meg.

  

 

 
SZERELMESVERSEK
 

 
JJ
 
 
 
 
KTAPTA MUNKM
 

 

 

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

Egy szenvedly margjra

A tengerpartot jr kisgyerek
mindig tall a kavicsok kzt egyre,
mely mindrktl fogva az v,
s soha senki ms nem is lenne.

Az elveszthetetlent markolssza!
Egsz szve a tenyerben lktet,
oly egyetlen egy kezben a k,
s vele is olyan egyedl lett.

Nem szabadul mr soha tbb tle.
A vznek fordul, s messze elhajtja.
Hangot sem ad a nma szakts, s
egy egsz tenger zgja mgis vissza.

Pilinszky Jnos

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

 

 

 

 

 

 

NEM  ILLIK  MS DESINGJT HASZNLNI!

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

 

 
 

 

SZELIDTS MEG

Szeldts meg szavaiddal,
hogy higgyek a szavaidban,
szeldts meg tekinteteddel,
hogy szemedbe nzhessek,
szeldts meg kezeiddel,
hogy mg egyszer
megfoghassam kezedet,
szeldts meg mosolyoddal,
hogy mosolyogjak mg rd,
szeldts meg magnyoddal,
hogy feloldjam magnyodat,
szeldts meg, hogy n is
megszeldtselek.

 

 

Csodlatos este

 

Volt egy csods este
mikor gyertyafny leste
hogyan bkolt egymsnak
kt szerelmes teste.


A fl gynyr altja
Nztk, ahogy vallja
szemnk a szemnkbe
egymst hogy akarja.


Majd sszebjtunk lassan
lelt jfekete paplan
flts s vad hiny
volt minden pillanatban.

 

Nem volt, se nyr, se tl, vagy jjel
csak csods szenvedllyel
leltk Szerelmnk
furcsa titkos kjjel.


De elmlt minden szpen
s mr csak, szp szemeid krem
lgy mellettem mindig,
mert nlkled semmi,

nlkled vgem.

 

 

 

 

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!  DES      

 des, e sz jelenti az letet,
des, te, vagy aki kell nekem,
des ne menj el mellettem,
des szeress, kellesz nekem.

Kellesz nekem, testileg-lelkileg,
Kellesz, a lelkem had gygyuljon meg,
Kellesz,

had rezhessem magam embernek,
Kellesz, mert nagyon szeretlek.

 

 

  

  

EGYSZER LET

Tanulok blcs, egyszer letet,
nzem az gboltot, Istenhez esdve,
s hogy elcsittsam riadt szvemet,
sokig elcsavargok minden este.

Szraz lapu zrg a domb alatt,
sz lankasztja az g berkenyket.
n verseket rok, vidmakat,
rlad, ml, ml, gynyr let.

Hazamegyek. Megnyalja kezemet
lgy szr macskm, enyhlten dorombol.
s nzem a tavi frsztelep
ormn kigyl fnyt az ablakombl.

A csendet csak ritkn zavarja meg
a glya, ahogy leszll az ereszre.
s hogyha az ajtt megzrgeted,
taln mr fel sem figyelek a neszre.

(ANNA AHMATOVA)

(fordtotta: Rab Zsuzsa)

  

   

 Nem vagyok lngoszlop,

 se magamat Teremt,
se befel fordul,

se lrmat hirdet,
Nem vagyok megvlt,

se zsoltrt nekl,
nem vagyok Gonosz,

s nem vagyok szeret,
nem vagyok r,

se vezet Psztor,
Semmi vagyok,

de az legalbb szzszor!

    

 

 

  Lgy
tavaszi
zsongs!
de pillanat!
Bvlj el buja illatoddal,
ringass el des brndokkal,
s hozd el nkem az jjszletst!
Knny-tban szunnyad szp remnyem,
jgbe zrtan rzi

sszetrt szvem a fagyos tl.
Bnatba burkolt vndor-lelkem
mgis knny

bredst.

 

 

 

 

 A csillag-ablakok

Valamikor gy hallottam
aprlpt kiskoromban
nagyanymtl, ki csodkbl
blcs papoknl tbbet ismert,
hogy a csillag fnn az gen
kis lyukacska, cifra ablak,
melyen ltal angyaloknak
szent karai rnk nevetnek,
s a Nap az r lt-hza,
a Hold pedig Mri,
mi Urunknak szent Anyj,
aki el nem hagyna minket --

Nagyanym mg arra intett:
hogyha meghal, gre lessek,
nagysugar csillagocskt
Tejt-szlben megkeressek,
mert remli, nki is jut
egy kis ablak mennyek aljn,
merthogy mindig szeret engem,
tvolbl is vigyz majd rm,
s meggri mr elre,
gy kinyitja, olyan tgra,
hogy az egek fnyessge
lngot vet az jszakba -

- ha j leszek, egy sugarat
elkr szemem bogarba. 

 (Szent-Gly Kata (zitus))

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG